Pohdin tälle aamulle sosiaalietuuksia ystäväni kanssa.

Työmarkkinatuki on 25,74e/päivä. Näin ollen kuukauden (20 arkipäivä) työmarkkinatueksi tulee 514,8e. Tämä on mielestäni ihan inhimillinen määrä rahaa kuukaudessa ihmiselle joka ei tee käytännössä mitään.

Mutta sitten tullaan verotukseen, en oikeasti ymmärrä miksi työttömän vähäisistä tuloista pitää vielä 20% mennä veroa. Nämä rahat saa kuitenkin pääosin veronpalautuksissa takaisin ja työtön tarvisi rahansa heti eikä vuoden päästä jouluna.

No, otetaan ne verot nyt kuitenkin pois. Käteen jää 411,84e.

Tämän lisäksi työtön voi saada yleistä asumistukea vuokranmaksunsa avuksi. Minun tapauksessani (45:n neliön yksiö, 445e vuokra) asumistuen määrä on 280,31e. Huvittavaa tässä se, että vuokrani oli aiemmin 431e (eli 14 euroa vähemmän) ja kun se nousi, pyysin asumistukeen muutosta. Sain vastaukseksi, että koska tuloni eivät ole muuttuneet, ei myöskään asumistuen suuruus muutu, piste. Hei haloo, enhän mä puhunutkaan tulojen muutoksesta vaan vuokran muutoksesta. 14 euroakin on kuitenkin iso raha työttömälle. Jos olisin tuon vuokran muutoksen jälkeen vasta muuttanut tähän asuntoon, saisin noin kympin enemmän asumistukea. Tämä on epäreilua!

No, joka tapauksessa. Mulla on käytettävissä siis työmarkkinatuki 411,84 euroa sekä asumistuki 280,31 euroa. Yhteensä 692,15 euroa kuussa.

Tästä vähennetään heti kättelyssä vuokra ja käteen jääkin vain 247,15 euroa. Auts, tälläkö mun pitäis kuukausi selvitä?

Pelkän elämisen (ruoka, menemiset ym. "valinnan alaiset" ostot) lisäksi on maksettavana kasa laskuja. Mm. Sähkölasku, sähkönsiirtolasku (oikeasti, koska käytän tuulienergiaa joka tulee kauempaa, joudun maksamaa sähkönsiirrostakin..) kotivakuutus, puhelinlasku, autopaikan maksu jne. Näitä en ala enempää eritellä, mutta kyllähän sitä maksetttavaa löytyy.

Tässä rahatilanteessa minunkin pitää niellä ylpeyteni ja kävellä sossun luukulle. Oulun sosiaalitoimen mukaan toimeentulotuen perusosa (käytännössä vuokran jälkeen jäävä summa) on yksinasuvalle 419,45euroa. Eli helpolla matikalla 419,45 - 247,15 = sossu on valmis maksamaan minulle 172,3 euroa. Paperisota siis alkakoon (jos teillä ei ole henkilökohtaista kokemusta sossusta, olkaa onnellisia. Se paperisota on jotain ihan hirveää. Tee yksikin virhe kaavaketta täyttäessä ja se saattaa viedä koko toimeentulotuen kuukaudelta).

Näin ollen, tämän paperisodan jälkeen mulla on se 419,45 euroa kuukaudessa käytettävissä. No kyllähän sillä pärjää, enkä ala valittamaan siitä tämän enempää. On hienoa, että meillä on näinkin hieno järjestelmä, joka takaa ihmiselle toimeentulon vaikka mitä tapahtuisi.

No sitten, aletaan miettimään sitä, että jos ottaisin nurkkiini miehen, mitä tapahtuisi?

Pidetään ajatus mahdollisimman helppona ja tämä kuvitteellinen mies olisi samassa asemassa kuin minäkin - eli työtön työnhakija, jonka työssäoloehto ei ole täyttynyt, joten työmarkkinalla eläisi hänkin. En nimittäin viitsi sekottaa kuviota niin simppelillä ratkaisulla, että mieheni olisi työssäkäyvä rikas mies, joka maksaisi elämiseni. (näin muuten tunnutaan olettavan, jos tosiaan toinen on työssäkäyvä että niin..)

No, mies saisi myös 411,84 euroa työttömyysmarkkinatukea.

Sitten alettaankin laskemaan samasta asunnosta asumistuki uudelleen. Asumistukihan tipahtaisi tästä muutoksesta johtuen 210,40 euroon.

Eli käytössämme olisi 411,84e x 2 + 210,40e = 1034,08 euroa. Vuokran jälkeen jäisi vielä 589,08 euroa, kummallekin siis 294,54e. Sosiaalitoimi voisi maksaa perusosaa yhteenlaskettujen tulojen kanssa yhteensä 489e, eli huikeat 70e enemmän kuin yksinasuessani, mutta näillä tuloilla emme enää sossulta saisikaan mitään.

Näin ollen, jos mulla olisi mies täällä, mun omat tuloni olisivat satasen vähemmän kuin nyt, mutta toisaalta olisihan meitä maksajiakin kaksi. Olisiko siis halvempaa täyttää jääkaappi kahdelle ja jäisikö elämiseen varaa enemmän? Otetaan huomioon sekin, että myös laskuja kerääntyisi kahden ihmisen taloudessa enemmän.

Vaikka olen puolivuotta asunut myös kahden ihmisen taloudessa (olin itse tuolloin opiskelija, kämppäkaverini oli työtön ja koska emme olleet avopari, tämä rahantulokaava ei toimi verrattaessa siihen), en osaa arvioida maksoinko ruuasta enemmän silloin vai nyt. Toisaalta tuntuu, että silloin mulla oli enemmän tuloja menoihin nähden, mutta voihan olla että olen lipsunut rahankäytössä ja elän nykyään vain yli varojeni.

Ei vaan kyllä mä päädyn sihen ratkaisuun, että köyhänä avoparina on varaa tehdä enemmän kuin köyhänä yksinasujana.

Loppuratkaisuna siis, että tässähän täytyy oikeasti alkaa miettiä taloudellisena ratkaisuna miehen hankkimista, voi hitto..

Teehie kuittaa.